Nemes Tihamér OKSzTV 2001

Döntő

5-8. osztályosok

2001. március 24.1. feladat: Péntek (21 pont)
Egyesen nagyon szerencsétlen napnak tartják, ha a pénteki nap valamelyik hónap 13. napjára esik.

Feladat:

Készíts programot (PENTEK.PAS vagy PENTEK.BAS vagy PENTEK.C), amely az adott évben megmondja, hogy mely hónapok 13. napja esik péntekre!

A program első lépésként olvassa be, hogy melyik évről van szó, illetve, hogy az év első napja milyen napra esik (HÉTFŐ vagy KEDD vagy .. vagy VASÁRNAP). Ezután írja ki azon hónapok nevét, amelyek 13. napja pénteken van! Figyelj a szökőévekre!

Példa:
bemenet
2001
HÉTFŐ
kimenet
ÁPRILIS JÚLIUS

2. feladat: Hegy (27 pont)
Egy hegymászó tervezett útvonala mentén méterenként megmérte a felszín tengerszint feletti magasságát. N helyen kapott mérési adatokat. Emelkedőnek nevezzük azt a számsorozatot, amelynek minden eleme nagyobb, mint az előtte lévő. Az emelkedő helye az ilyen számsorozat első és utolsó tagjának sorszáma, a hossza pedig  a számsorozatban levő számok darabszáma. (Emelkedő lehet balról jobbra, illeve jobbról balra haladva is!)

Feladat:

Készíts programot (HEGY.PAS vagy HEGY.BAS vagy HEGY.C), amely megadja, hogy az út során hol volt a leghosszabb emelkedő! (Ha több egyforma van, közülük egyet kell megadni.) Ha nincs emelkedő az út során, akkor írja ki, hogy NINCS!

A feladat megoldásához először be kell olvasni a mérések számát (1<=N<=100), majd pedig az N darab mérést, ezután ki kell írni az eredményt.

Példa:
 
bemenet
N=10
Mérések: 100, 110, 115, 110, 105, 115, 125, 130, 125, 125
kimenet
5, 8

3. feladat: Bob (27 pont)
A négyes bobban minden sportolónak más a feladata: van kormányos, második, harmadik, indító. A csapathoz tartozik egy tartalék is. Egy igazságos edző úgy osztja be a csapatot, hogy mindenki nagyjából ugyanannyiszor szerepeljen minden poszton, azaz a versenyzők azonos poszton való indulásainak száma legfeljebb eggyel térjen el.

Feladat:

Írj programot (BOB.PAS vagy BOB.BAS vagy BOB.C), ami a versenyzők szezonbeli beosztása alapján eldönti, hogy igazságos volt-e eddig az edző, majd megadja posztonként azokat, akik a következő versenyen az adott poszton indíthatók, s emiatt az igazságosság elve nem sérül!

A program először olvassa be a fordulók F számát (1<=F<=10), majd az egyes fordulók beosztását: kormányos, második, harmadik, indító, tartalék sorrendben (ez F*5 név). A beolvasás után a program ellenőrizze, hogy eddig igazságos volt-e az edző! Ha az edző igazságos volt, akkor ezután írja ki (tetszőleges sorrendben), hogy az igazságosság miatt ki lehet a következő versenyen a kormányos, második, harmadik, illetve indító.

Példa:
 
bemenet
Fordulók száma: 7
1. forduló: Ali Béla Csaba Dani Elek
2. forduló: Béla Csaba Dani Elek Ali
3. forduló: Csaba Dani Elek Ali Béla
4. forduló: Dani Elek Ali Béla Csaba
5. forduló: Elek Ali Béla Csaba Dani
6. forduló: Ali Elek Béla Csaba Dani
7. forduló: Elek Ali Dani Béla Csaba
kimenet
IGAZSÁGOS
Kormányos lehet: Béla Csaba Dani
Második lehet:   Béla Csaba Dani
Harmadik lehet:  Ali Csaba Elek
Indító lehet:    Ali Dani Elek

Elérhető összpontszám: 75 pont + 25 pont a 2. fordulóból