Nemes Tihamér OKSzTV'95

Második forduló

5-8. osztályosok

1995. január 14. 1200-1500


1. feladat: (16 pont)

Egy kocka csúcspontjait a következő szabályok szerint számozzuk meg.

Az alsó lap csúcsaihoz tetszőleges pontból kiindulva az 1, 2, 3, 4 számokat rendeljük sorban az élek mentén.

A felső lap csúcsaihoz az 1-es csúcsból kiindulva, az előzővel azonos irányban haladva rendeljük a 8, 7, 6, 5 számokat sorban az élek mentén.

Készíts programot, amely beolvassa a csúcsok egy bejárási sorrendjét, majd eldönti, hogy csak a kocka élein haladva a csúcsok bejárhatók-e! Ha nem, akkor a program írja ki azokat a felsorolásban szomszédos csúcspárokat, amelyeket nem köt össze él! A beolvasott sorozatban biztosan 1 és 8 közötti egész számok vannak, s mindegyik pontosan egyszer.2. feladat: (32 pont)
Budapesten 3 (földalatti) metróvonal található, s mindegyiken sok-sok állomás. A három vonalnak egyetlen közös állomása van, ahol bármelyikről bármelyik másikra át lehet szállni (kihasználhatod, hogy a neve: Deák_tér). Egy külföldi turista áll az egyik metróállomáson, s egy másik metróállomásra akar eljutni. Készíts programot, amely beolvassa e két állomás nevét, majd megmondja, hogy a turistának az induló állomásról milyen irányba (melyik végállomás felé) hány megállót kell utaznia, s ha át kell szállnia, akkor ezt az átszállás előtti, illetve utáni metróvonalra is megadja. A létező metróállomások nevét nevét megtalálhatod a METRO.PAS, METRO.BAS állományokban levő programrészletekben.

3. feladat: (27 pont)

Környezetünkben biológiai felmérést végeztünk, úgynevezett táplálkozási párokat azonosítottunk (mi eszik mit?). E párok száma legfeljebb 30. A növények nem esznek semmilyen élőlényt, az állatok pedig vagy növényeket vagy más állatokat esznek. A táplálkozási pár jelentése: az elsőnek megadott eszi a másodiknak megadottat, pl. "róka eszi fogoly", "csiga eszi fű". A táplálkozási párokban szereplő nevekben csak betűk lehetnek, s a neveket tetszőleges, általad meghatározott jel választja el egymástól.

Készíts programot, amely a billentyűzetről beolvasott táplálkozási párok közül kiírja azoknak az állatoknak a nevét, amelyek esznek állatot (és esetleg növényt is)! Figyelem: ami nem eszik semmit, az növény.

Példa

Bemenet Kimenet
róka fogoly
róka feketerigó
fogoly földigiliszta
csiga fű
feketerigó csiga
földigiliszta avar
feketerigó gabonamag
róka
fogoly
feketerigó

Elérhető összpontszám: 75 pont+25 pont az 1. fordulóból